335245 | 03.04.2020 Dec. tot afwijking van diverse bepalingen van het Energiedecreet van 08.05.2009, het dec. 18.07.2003 betr. het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15.06.2018, en de uitvoeringsbesluiten ervan, en tot dekking van de kosten voor elektriciteitsverbruik, verwarming of waterverbruik voor de eerste maand van tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis [ Coronavirus ]
Vlaams Min. van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, DEMIR Zuhal *

BS 2020-04-08, V.190, (87), 25027-25028

Dit decreet verbiedt dat, gedurende de periode van civiele noodsituatie wegens de coronacrisis, de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk het debiet van de waterlevering bij een abonnee afsluiten of begrenzen. De distributienetbeheerders mogen de toevoer van elektriciteit of aardgas niet afsluiten bij eindafnemers, noch onder meer de stroombegrenzer in de budgetmeter uitschakelen. Daarnaast wordt een forfaitaire vergoeding voorzien van 202,68 EUR tot dekking van de kosten voor elektriciteitsverbruik, verwarming en watergebruik tijdens de eerste maand van tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis. 

Gedurende de periode van de civiele noodsituatie, gaan, in afwijking van de in het Energiedecreet van 08.05.2009: 

  • de distributienetbeheerders niet over tot het plaatsen of activeren van budgetmeters voor aardgas of elektriciteit, of tot het uitschakelen van de stroombegrenzer in de budgetmeter voor elektriciteit;
  • de distributienetbeheerders, behoudens in geval van een onmiddellijke bedreiging van de veiligheid en zolang die bedreiging aanhoudt, niet over tot het afsluiten van de toevoer van elektriciteit of aardgas bij eindafnemers die aangesloten zijn op laagspanning of op een lagedrukleiding en residentiële eindafnemers die aangesloten zijn op middenspanning of op een middendrukleiding.

In afwijking van het gecoördineerde Waterwetboek, gaan gedurende de periode van de civiele noodsituatie, de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk niet over tot het afsluiten of begrenzen van het debiet van de waterlevering bij een abonnee, behoudens in geval van een onmiddellijke bedreiging van de volksgezondheid en zolang die bedreiging aanhoudt.

Omdat de EPB-verslaggevers verhinderd zijn om EPB-verslagen op te stellen, worden de termijnen gedurende de periode van de civiele noodsituatie, vermeld in art. 11.1.8 van het Energiedecreet van 08.05.2009, geschorst. 

Het Vlaamse Gewest geeft een forfaitaire vergoeding aan elke natuurlijke persoon die zijn hoofdverblijfplaats heeft in het Vlaamse Gewest en die zich bevindt in een toestand van vergoede tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen, conform het KB 25.11.1991 houdende de werkloosheidsreglementering. De forfaitaire vergoeding bedraagt in totaal 202,68 EUR.

Het Departement Financiën en Begroting betaalt de vergoedingen uit, op basis van de gegevens van de RVA, uiterlijk veertien dagen na de ontvangst van die gegevens. 

Komen ook in aanmerking voor de forfaitaire vergoeding (echter mits elektronische aanvraag bij het Departement Financiën en Begroting):

  • de natuurlijke personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in het Vlaamse Gewest, maar die buiten België tewerkgesteld zijn en daar terechtkomen in een vergelijkbare toestand van tijdelijke werkloosheid komen in aanmerking voor de forfaitaire vergoeding;
  • de natuurlijke personen die hun hoofdverblijfplaats hebben buiten België, hetzij in een andere lidstaat van de Europese Unie, hetzij in een andere staat van de Europese Economische Ruimte, hetzij in Zwitserland, maar die in het Vlaamse Gewest tewerkgesteld zijn.

 

 link