166138 | 23.05.2000 V. nr. 214 (Vl. P.): Chemische toiletten - Milieu
Vlaams Min. van Leefmilieu en Landbouw, DUA Vera
TIMMERMANS Jacques-D.

V. en A., Vl.P., 06.10.2000,2000-2001, (1), 53-56

nvdr: Het decreet 02.07.1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen (Afvalstoffendecreet) wordt op 01.06.2012 opgeheven en vervangen door het decreet 23.12.2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) (zie doc. nr. 260990). Opgelet: de sectorale uitvoeringsplannen op basis van het Afvalstoffendecreet behouden hun geldigheid. De beroepen die voor de inwerkingtreding van dit decreet overeenkomstig art. 50, par. 15, van het Afvalstoffendecreet tegen een ambtelijke aanslag of navordering werden ingesteld, zullen verder worden behandeld overeenkomstig de procedure voorzien in het afvalstoffendecreet.

De reglementering met betrekking tot de toelaatbare chemische stoffen in chemische toiletten is in eerste orde een federale bevoegdheid (productnormering).
Wel is het zo dat:

  • geen afvalstoffen zonder behandeling mogen worden geloosd in de riolering of oppervlaktewateren;
  • geen stoffen mogen worden geloosd in de openbare riolering die de goede werking van de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallaties) kunnen verstoren of een gevaar vormen voor het exploitatiepersoneel. Het afvalstoffendecreet stelt letterlijk: 'zijn geen afvalstoffen als bedoeld in ide cedreet: afvalwater, met uitzondering van afvalstoffen in vloeibare toestand'.

Vlarem I definieert afvalwater als: 'verontreinigd water waarvan men zich ontdoet, zich moet ontdoen of de intentie heeft zich te ontdoen'.
De ophaling van de inhoud van chemische toiletten valt onder de bepalingen van het afvalstoffendecreet, in zoverre de belangrijkste spoelmiddelen hier chemicaliƫn zijn. Art. 20 van het decreet 02.07.1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen bepaalt dat de afvalstoffen moeten worden afgegeven aan een natuurlijke of rechtspersoon die beschikt over een vergunning voor het verwerken van afvalstoffen of over een erkenning voor het ophalen van afvalstoffen.